miercuri, 21 august 2013

Ashwagandha, o super-planta contra stresului cotidian

Cine nu este stresat si obosit in ziua de astazi? Din fericire exista in natura plante „adaptogene” care ne pot ajuta sa depasim stresul, epuizarea fizica si psihica intr-o maniera remarcabil de eficienta si blanda, fara efecte toxice si fara a crea dependenta. Fata de stimulentele gen cafeina sau guarana, care doar hiperactiveaza pentru scurt timp anumite reactii si functii in organism, aceste remedii adaptogene sunt niste tonice generale care lucreaza ca un termostat, normalizand dezechilibrele create de factorii de stres. Pe acest principiu, un astfel de produs natural poate simultan calma o stare de anxietate si furniza un puseu de energie si claritate mentala.

Un astfel de adaptogen, pe care personal l-am descoperit si incercat pentru prima data in urma cu cateva luni, este ashwagandha (Withania somnifera), o planta din familia solanaceelor (stiti voi - rosii, vinete, ardei, cartof). Radacinile ginsengului indian, asa cum mai este numita ashwagandha, se folosesc de mii de ani in tratamente ayurvedice, ca si tonic si revitalizant general, deopotriva pentru minte si trup. Medicii alopati din zilele noastre recomanda acest remediu pentru:

- cresterea rezistentei la stres, oboseala, epuizare sau in cazurile de anxietate, fobii, nervozitate, depresie, tulburari de atentie si memorie
- insomnia si neliniste
- tensiune arterial ridicata
- tulburari sexuale (impotenta, infertilitate)
- intarirea imunitatii, revitalizare, longevitate, cresterea rezistentei la efort fizic si psihic
- cancer
- inflamatii produse de abcese, artrita, guta
- reglarea sistemului endocrin
- protejarea sistemului cardio-pulmonar

Studii stiintifice extensive au reusit sa identifice peste 35 substante active responsabile de aceste efecte benefice complexe (alcaloizi, lactone steroidale si saponine), care intr-adevar au efecte neuroprotective, imunomodulatoare, antioxidante, antitumorale, anti-inflamatoare si regenerante.

Cum se administreaza aceasta planta? Ashwagandha se poate consuma zilnic, sub forma de pudra de radacina uscata (ca atare sau capsule), in doze cuprinse intre 3-6 g pe zi (se incepe cu doza minima, care se poate creste progresiv, functie de nevoile personalizate si raspunsul organismului). Cautati in principiu produsul organic si fara excipienti, pentru beneficiul maxim, ca cel de aici de exemplu. Pentru energie, buna dispozitie, claritate si vitalitate se ia dimineata, iar pentru linistire si contra insomniei se ia chiar inainte de culcare! De preferat se ia cu mancare, caci pe stomacul gol poate da usor disconfort gastric. De aceea se recomanda precautie in administrare persoanelor cu istoric de ulcer, gastrita sau sensibilitate la solanacee. Si inca o atentionare, nu se administreaza in sarcina si alaptare, si nici persoanelor care iau sedative, caci potenteaza efectul acestor medicamente.


Surse:
An Overview on Ashwagandha, 2011
Scientific basis for the therapeutic use of Withania somnifera, Altern Med Rev 2000;5(4) 334-346

Credit imagine: Ayurveda herb

4 comentarii:

  1. Eu am luat in alaptare, ce-i drept ca avea peste 2 ani cred. Am cautat mult si am citit ca e recomandata si bebelusilor contra anemiei, si femeilor ce alapteaza, tocmai pentru nu stiu ce beneficii ale laptelui. Nu asta m-a interesat, eu voiam sa iau pentru hipotiroidism.

    In sarcina sigur e interzisa, chiar si de indieni :D.

    Multumesc din nou pentru blog :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Raluca! Am gasit si eu despre astfel de intrebuintari pediatrice, insa nu am gasit studii serioase care sa confirme siguranta in administrare sugarilor si in general copiilor sub 8 ani. Asa ca am preferat sa atentionez asupra contraimdicatiei pentru mamele care alapteaza. Pana la urma ai luat pentru tiroida? Ar trebuie sa regleze si acest dezechilibru.

      Astept cu interes si alte pareri si comentarii privind experienta directa cu acest adaptogen. Pentru ce conditii l-ati luat si care au fost efectele observate? Eu de exemplu am remarcat foarte repede claritate mintala (s-a ridicat ceata :) )si rezistenta la oboseala mai buna, iar luat la culcare, ma ajuta sa adorm repede, dar imi da vise foarte vii, intense, fara a fi obositoare.

      Ștergere
  2. I love coming to your site when I'm curious about a particular supplement and Down syndrome. I was researching the information of ashwagandha.your information is very good.Ashwagandha have so many category like Ashwagandha extract capsules and Ashwagandha Vegetarian Medicine
    etc.Ashwagandha's health benefits are derived from a complex set of active constituents, mainly alkaloids and withanolides (steroidal lactones). As Ashwagandha’s botanical name (Withania somnifera) implies, Withanolides are relatively unique to the genus Withania of this herb (whose species is Somnifera).

    RăspundețiȘtergere
  3. As vrea sa știu dacă a folosit cineva produsul maimult de trei luni și dacă au fost reactii adverse

    RăspundețiȘtergere