joi, 1 august 2013

Socata, ambrozia cu aroma de copilarie

Nu e nimic ca si socata cand vine vorba de o bautura racoritoare romaneasca, facuta in casa! Mie una imi aminteste instantaneu de borcanele pe care mama le umplea in fiecare primavara, spre deliciul nostru! Noi, copiii, ne invarteam in jurul borcanului imens pus in gradina, la soare, tot asteptand sa se produca miracolul care transforma o mana de soc intr-un suc minunat!

Chiar daca sezonul florilor de soc a trecut, nu inseamna ca si vremea socatei s-a dus. Aceasta licoare minunata se poate face si din inflorescentele uscate ale plantei Sambucus nigra, sau din orice alte plante aromate sau ghimbir. Pe langa aroma inconfundabila si gustul placut, dulce-intepator, socata este o bautura sanatoasa, vie, cu proprietati similare bauturilor fermentate lactice (kombutcha, chefir, zeama de muraturi). Adica un probiotic lichid sanatos - plin de enzime, nutrienti predigerati, acizi benefici (acid folic, acid lactic), vitamine (B-uri, C), minerale si milioane de bacterii si drojdii importante pentru o microflora digestiva sanatoasa. Daca acestui complex ii adaugam proprietatile remarcabile ale socului, la sfarsitul fermentatiei rezulta de fapt un produs extrem de valoros, cu efecte emoliente, antiinflamatoare, antiinfectioase, diuretice, expectorante si detoxifiante.

Reteta socatei, asa cum am facut-o eu acum, e urmatoarea:
*8 l de apa filtrata (am un borcan de 8 litri)
*800 g zahar (organic, nerafinat)
*8 lamai feliate (spalate bine si de preferat organice, deoarece altfel coaja e foarte concentrata in pesticide)
*5 inflorescente de soc (se poate inlocui cu flori uscate ca pentru ceai)
*o mana de fructe uscate (traditional stafide, eu am pus 4 caise uscate si o gramajoara de goji)
*o lingura buna de granule de chefir de apa/tibicos (optional, e nota personala pentru un bonus probiotic si ajutor in fermentatie)
Intai am facut siropul de zahar (prin fierbere se obtine zaharul invertit, care este mai usor de digerat de catre drojdiile si bacteriile care o sa-l foloseasca ca si hrana in munca lor de fermentare a amestecului), dizolvand cantitatea de zahar intr-un litru de apa si mestecand continuu pana ce s-a clarificat lichidul si a capatat o consistenta usor ingrosata, ca de lichior. Dupa ce solutia de zahar s-a racit si am turnat-o in borcan, am adaugat florile, feliile de lamaie si fructele uscate si apoi am completat cu restul apei din reteta. La sfarsit am adaugat ultimul si cel mai viu ingredient - granulele de chefir de apa, cu un paharel din zeama-gazda in care le pastrez la frigider, pentru a da un start bun procesului de fermentare.
Am amestecat usor compozitia cu o lingura de lemn, si am pus-o pe terasa la soare, caci temperatura ridicata de asemenea incurajeaza fermentatia. Am acoperit gura borcanului cu un stergar rar (ca nu am avut tifon la indemana) si l-am lasat in grija Naturii sa produca transformarea miraculoasa la care se pricepe asa de bine.
In 48 de ore am avut gata o socata parfumata si acidulata, pe care am trecut-o printr-o strecuratoare de plastic, ca sa nu scrantesc cu nimic vietatile microscopice si antioxidantii din borcanul fermecat. Apoi am tras socata in sticle, pe care le-am dat la frigider, unde fermentatia a mai continuat la rece, atat cat sa sifoneze si mai mult bautura racoritoare. Mmm, ce buna a mai fost! Bobitele de chefir mi s-au inmultit si le-am separat, le-am clatit si le-am pus frumos la loc, tot la frigider, intr-un borcanel cu putina socata, drept maia pentru turele viitoare.
Acum pregatesc urmatoarea transa de bautura probiotica fermentata - "gingereta" din ghimbir si chefir de apa, o varianta 100% naturala a "ginger ale"-ului american.

6 comentarii:

  1. As vrea sa incerc bautura fermentata cu ghimbir prezentata pe pagina de Facebook :D Totusi, cele 800g zahar ma sperie.
    Chiar apuca sa se consume intreaga cantitate in 48 ore?

    Sunt constienta ca senzatia de dulce e relativa si subiectiva, dar totusi cat de dulce ramane la final bautura (cea cu ghimbir, nu cu soc)?

    RăspundețiȘtergere
  2. "Puisor", nu am verificat gradele Brix ale bauturii, insa pot sa iti spun ca, in conditiile mele de temperature favorabila si adaos de fermenti,continutul final in zaharuri reziduale (nefermentate) este destul de scazut. Bacteriile si drojdiile de fermentatie produc enzime care descompun zaharoza in fructoza si glucoza, care mai apoi sunt usor transformate mai departe in acizi organici, alcool si dioxid de carbon. Glucoza e consumata/fermentata prima, iar fructoza ramasa, daca presupunem ca fermentatia este incompleta, are un index glicemic mult mai scazut decat glucoza (19 vs. 100). Aceasta forma reziduala nu va ridica nivelul glicemiei la fel ca si zaharoza sau glucoza, si e mai departe usor metabolizata in ficat. Asadar, pe scurt, in cel mai rau caz ai o bautura probiotica carbonatata si fermentata lactic, cu ceva continut de alcool (sub 1%) si cu un anumit rest de fructoza. Acest rest oricum continua sa fie consumat de catre fermenti dupa imbuteliere si refrigerare, pana la epuizare. Insa atentie, cu cat fermentatia e mai indelunga si completa, cu atat procentul final de alcool e mai ridicat.
    Ca si sfat, daca esti ingrijorata de cantitatea finala de zahar a bauturii, incearca sa experimentezi cu mai putin zahar sau miere in reteta, sa zicem 80g/litru in loc de 100g. Insa atentie, daca nu este suficienta hrana pentru drojdii si bacterii, fermentatia s-ar putea sa nu porneasca sau sa o ia in alta directie, obtinand otet/acid acetic in loc de acid lactic.
    Sper ca ti-am raspuns la intrebare. Succes si astept feedback despre cum ti-a iesit tie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am facut gingereta cu proportia zahar-apa 60g/L. Am lasat la fermentat 3 zile intrucat n-am avut chefir de apa si vremea a fost destul de rece.

      Sincer, mi-e greu sa-mi dau seama daca a iesit ce trebuie sau nu (n-am nicio experienta cu socata si in familia mea nu s-a preparat niciodata bautura aceasta, asa ca sunt un pic afona la capitolul asta). Ce pot sa zic e ca dupa o zi am observat bule formandu-se in jurul feliilor de lamaie, iar in a 3a zi bulele erau deja mult mai mari ca in zilele precedente. In a 3a zi suprafata era un pic tulbure - mie mi s-a parut ca se formeaza un soi de pojghita de inceput de mucegai, sotul meu zice insa ca era mai degraba un strat subtire de spuma.

      Am gustat un pic - se simte foarte usooooooooor acidulata, destul de apoasa la gust si moderat de dulce. Acum am pus-o in frigider si astept sa vad cum evolueaza in zilele urmatoare.

      Voi mai face o incercare cu zahar 100g/L.

      O intrebare as avea la final: ce faceti cu ghimbirul si lamaile ramase? Mai pot fi folosite la ceva ?


      Ștergere
    2. Cum s-a terminat experiment tau pana la urma? Ti-a mai fermentat la rece? Banuiala mea este ca nu/nu prea, si cred ca sotul tau are dreptate ca ce a vazut deasupra era "floare" si nu spuma. Este un defect tipic de fermentatie, cand procesul nu a luat-o in directia buna si produsul are aciditate mica. In principiu e clar din lipsa de "hrana"/zahar si probabil si temperature adecvata (temp optima e undeva intre 21-26C), nu s-a format suficient acid lactic, care mentine microflora sanatoasa activa si cea oportunista sub control. In cazul tau, de nefermentare, s-au dezvoltat deasupra alte bacterii si drojdii aerobe,in loc ca bacteriile lactice, anaerobe, sa-si vada de treaba.
      Cat despre "borhot", nu prea ai ce face cu el, in afara de a consuma ghimbirul 'murat' daca iti place aroma puternica(e aproape "gari" japonez care se consuma cu sushi). Sau daca faci compost din gunoiul menajer, e un aditiv bun care grabeste fermentarea amestecului.

      Ștergere
    3. Primul experiment in final a mers ok - cel putin ca gust. 21-26 grade au fost in camera. In zilele 4 si 5 bautura era deja mult mai acidulata, deci a continuat sa lucreze in frigider as zice eu. Sotul meu zicea ca e spuma, eu am zis ca e un soi de mucegai sau un soi de mazga. "Floare" = mucegai?
      Oricum, chiar daca nu o fi fermentat bine, la gust a fost foarte buna.

      Am repetat experimentul cu mai mult zahar - 100g/L si a esuat total. Desi a fost mai cald in perioada aceea, mi s-a parut ca s-au format mai putin bule cat timp a stat afara. Apoi, am bagat-o la frigider dupa 2 zile unde n-a mai miscat absolut deloc. A iesit doar un sirop dulce. Uitandu-ma in spate singura posibila greseala ar fi ca n-am asteptat sa se raceasca zaharul fiert si am pus la scurt timp apa + lamai + ghimbir. Voi mai incerca.

      Pana la urma cum ar trebui sa arate la suprafata astfel incat sa fim siguri ca ce se intampla acolo e ok sau nu? Puteti pune cumva o poza?

      Ștergere
  3. Deasupra trebuie sa spumeze, trebuie sa arate cam ca o spuma fina,de pe laptele proaspat muls, si cu carbonatare/bule de aer vizibile in jurul lamailor si ghimbirului care plutesc deasupra. As sugera sa cauti totusi graunte de chefir de apa pt varianta cu ghimbir (fara nici nu am incercat). Florile de soc vin cu microflora saprofita care include aceste bacterii si drojdii de fermentatie, asa cum se intampla si in cazul strugurilor. Ghimbirul e un rizom, pe care il mai si curatam de coaja, si e nevoie de putina interventie din afara pentru a porni bine fermentatia. Daca nu, incearca si cum mai face lumea la socata, cu putina drojdie de bere sau paine, desi eu una as descuraja aceasta metoda, pentru ca rezultatul si gustul nu e acelasi. Dar poti incerca macar pana iti pornesti prima maia. O sa mai adaug o poza mai detaliata pe Fb, la subiectul cu ghimbireta, sa vezi spuma caracteristica.

    RăspundețiȘtergere