sâmbătă, 12 aprilie 2014

Alergiile de sezon: cum sa le tratam natural


Sosirea primaverii, asteptata cu atata nerabdare si bucurie de majoritatea dintre noi, din pacate poate aduce cu sine neplaceri si suferinta acelora dintre noi care au alergii de mediu. Aceste persoane, sensibilizate de polen, pot manifesta urmatoarele simptome:
- astma
- rinita
- sinuzita
- conjunctivita
- dermatita
- urticarie
- stranut
- prurit in nas, gat, urechi
- stare de oboseala excesiva, somnolenta.

Principalele plante la al carui polen reactioneaza locuitorii din Europa centrala si de est sunt:
- erbacee din familia Gramineae [vegetatie ierboasa gen iarba de gazon (Lolium perenne), firuta (Poa pratensis), golomat (Dactylis glomerata), orzul (Hordeum vulgare) si ovazul (Avena sativa)]
- pelinarita (Artemisia vulgaris)
- ambrozia/iarba parloagelor (Ambrosia artemisiifolia)
- urzicile (familia Urticaceae), in special polenul de urzica salbatica (Urtica dioica) si urzica moarta (Parietaria officinalis)
- foioasele, in special mesteacanul (Betula), alunul (Corylus avellana) si arinul (Alnus)

Reactia alergica de sezon se declansaza datorita microparticulelor de polen din aer, care pe timpul primaverii si al verii circula pretutindeni cu ajutorul vantului si al precipitatiilor. Un sistem imunitar hiperactiv al unei persoane sensibilizate, va reactiona la contactul fractiunii proteice din polen cu anticorpii (imunoglobulinele IgE) dezvoltati in timp, prin eliberarea de histamine. Acestea sunt substante cu rol important in raspunsul imunitar, implicate direct in procesul inflamator observat in alergii, care sunt responsabile de simptomele acestei conditii (inflamare, congestie, iritatie, prurit, eritem). Plecand de la aceasta explicatie fiziologica a mecanismului de declansare a reactiei alergice, este firesc ca in cautarea remediilor naturale pentru contracararea acestei neplaceri sa ne orientam spre plante sau substante cu rol antihistaminic si anti-inflamator. Asadar, iata trei remedii cu un astfel de efect terapeutic confirmat stiintific: captalanul, urzica si quercetina.

Captalanul sau brusturele dulce (Petasites hybridus) este o plantă erbacee perenă din familia Compozitelor, cu frunze mari şi late şi cu flori violete. Creste in flora spontana din Europa, Asia si America de Nord, in special pe malul raurilor si in zonele de deal sau campie mai umede sau mlastinoase. In scopuri medicinale se folosesc cu precadere frunzele si rizomii. In present exista o intreaga literatura de specialitate legata de eficienta tratamentelor cu captalan, in special in prevenirea si tratarea astmei, rinitei alergice si migrenelor. Unul dintre multele studii, condus in 2001 in clinici din Elvetia si Germania, a relevat ca administrarea a 16-32 mg de extract standardizat de captalan (Tesalin© sau ZE339), impartit in patru doze pe zi, e echivalenta cu o doza de 10 mg de cetirizina (Zyrtec©), un antihistaminic de sinteza adesea prescris in tratamentul alopat al alergiilor! Este foarte important de mentionat ca Petasites hybridus contine in frunze si rizomi, pe langa principiile active benefice, si un alcaloid extrem de toxic, numit pirolizidina (PA). Preparatele standardizate de pe piata obligatoriu sunt testate si nu contin in produsul finit aceasta toxina. De aceea nu folositi niciodata planta ca atare (proaspata, ceai, pulbere), ci doar extracte cu puritate farmaceutica, care sunt sigure si destul de eficiente in eliminarea simptomelor generate de reactia alergica.

Urzica (Urtica dioica) este o alta planta-campioana in contracararea histaminelor din organism. Desi au fost identificate un numar mare de substante active benefice, printre care si un bioflavonoid cu rol puternic anti-inflamator si detoxifiant, mecanismul antialergenic al urzicii nu este inca bine inteles. Insa eficienta sa este remarcabila, asa cum demonstreaza si un studiu efectuat pe pacienti cu rinita alergica. Acestora li s-a administrat zilnic 600 mg de urzica uscata (capsule cu planta uscata prin desicare, "freeze-dried", ca cea de aici). Peste 50% din pacienti au raportat disparitia total a simptomelor! In situatii mai serioase se poate consuma pana la 3 grame/zi, fara efecte secundare sau cel mult cu putin disconfort gastric, fapt pentru care se administreaza esalonat de-a lungul zilei, o data cu mancarea. Se mai poate consuma zilnic, pe toata durata sezonului care produce alergia, pana la 4 cani de ceai de urzica/zi. Se prepara o infuzie dintr-o lingurita de planta uscata la o cana de apa fierbinte.

Quercetina este un flavonoid (pigment vegetal) care se gaseste in diverse fructe, legume, grane si frunze. Aceasta substanta, pe langa activitatea antioxidanta, are efect anti-inflamator, precum si capacitatea specifica de a inhiba eliberarea histaminelor de catre celulele mastoide, in timpul raspunsului alergic. Cateva alimente bogate in quercetina sunt: capere, frunze de leustean, macris, carob, marar, ceapa rosie, usturoi, vin rosu. Un studiu coreean din 2008 a indicat ca acest flavonoid reduce in mod semnificativ reactiile astmatice si ca rezultatul administrarii sale e comparativ cu cel al medicamentelor antiasmatice clasice. Quercetina se gaseste si sub forma de supliment alimentar concentrat. Pentru alergii si astm se recomanda intre 200 si 400 mg de quercetina, pana la de 3 ori pe zi.

Alte suplimente, alimente sau tratamente cu rezultate promitatoare in ameliorarea sau tratarea alergiilor, sunt: preparatul din medicina chinezeasca traditionala numit Food Allergy Herbal Formula-2 (FAHF-2), radacina de brusture (Arctium lappa radix), extract din frunze de smochin sfant (Ficus religiosa), spirulina, susan salbatic (Perilla frutescens), extractul indian/ayurvedic guduchi (Tinospora cordifolia), diverse preparate homeopate, preparate enzimatice (in special beta-glucuronidaza), acupunctura etc. Lista este lunga si, zic eu, datatoare de optimism persoanelor care au nesansa de a se lupta cu neplacerile alergiilor de sezon.

Eu va doresc o primavara frumoasa si linistita tuturor!



Surse:
Urtica dioica, Alternative Medicine Review
Quercetin regulates Th1/Th2 balance in a murine model of asthma, International Immunopharmacology
Quercetin as a potential anti-allergic drug: which perspectives?, Iranian Journal of Allergy, Asthma and Immunology



2 comentarii:

  1. Eu am alergie la ambrozie, dar de curand am vazut o reclama la tv, la o crema pentru cei alergici. E vorba despre crema de la Hay Max si se gaseste in farmaciile Sensiblu. E foarte buna, cel putin la mine, da rezultate. Am gasit-o si online pe Longeviv.ro

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am alergie la ambrozie, dar de curand am vazut o reclama la tv, la o crema pentru cei alergici. E vorba despre crema de la Hay Max si se gaseste in farmaciile Sensiblu. E foarte buna, cel putin la mine, da rezultate. Am gasit-o si online pe Longeviv.ro

    RăspundețiȘtergere