In urma esantioanelor analizate in 2013 in SUA, cele mai periculoase fructe si legume s-au dovedit a fi: 1. merele, 2. telina, 3. rosiile cherry, 4. castravetii, 5. strugurii, 6. ardeii iuti, 7. nectarinele, 8. piersicile, 9. cartofii, 10. spanacul, 11. capsunile, 12. ardeii grasi. La polul opus, mai curate sunt: 1. sparanghelul, 2. avocado, 3. varza, 4. pepenele galben, 5. porumbul, 6. vinetele, 7. grapefruit, 8. kiwi, 9. mango, 10. ciupercile, 11. ceapa, 12. papaya.
Desi lista poate fi extrapolata orientativ si la alte tari, mai ales in cazul produsele de import, cu sursa producatoare comuna, cu siguranta exista discrepante mari intre produsele locale si cele americane din cauza practicilor agricole, controlului fito-sanitar si legislatiei in vigoare diferite, privind protectia plantelor. Asa ca am cautat cu speranta si curiozitate un raport romanesc echivalent, care sa reflecte mai obiectiv realitatea locala. Singura sursa oficiala pare a fi un document din 2011, care prezinta rezultatele monitorizarii unor produse agricole de pe piata, intitulat Raport privind programul national de monitorizare al reziduurilor de pesticide din fructe, legume si cereale al Romaniei pe 2011, solicitat de ministerul Agriculturii, Padurilor si dezvoltarii Rurale, Agentia Nationala Fitosatinara.
Sumarul visual al concluziilor il gasiti mai sus. Raportul detaliat arata ca dintre legumele analizate, cele care prezinta procentul cel mai mare de probe cu pesticide sunt: salata 26% din probele de salata analizate, rosiile cu 22% din totalul de probe de rosii analizate si spanacul cu 19% din totalul de probe de spanac analizate. Pentru celelalte legume procentul de probe cu reziduuri de pesticide variaza intre 0% si 15%. Din produsele analizate, dovleceii, fasolea boabe, pastarnacul, patrunjelul radacina, prazul, ridichile, sfecla rosie si de zahar, varza si vinetele nu au avut reziduuri de pesticide. Majoritatea probele de legume analizate au fost de provenienta autohtona (91.74%). Dintre fructe, 100% din probele de grapefruit, 90% din probele de lamai, 66.6% din portocale, 62.5% din probele de mandarine, 53.8% din strugurii de masa, 50.8% din strugurii de vin, 35.2% din probele de mere, 30.2% din probele de piersici, 29.5% din probele de pere si 25% din probele de kiwi, au fost detectate cu reziduuri de pesticide! Probele autohtone au prezentat reziduuri de pesticide in proportie de 28.79%, iar cele din import in proportie de 55.80%.
Ce putem face noi, consumatorii, ca sa limitam expunerea la pesticide? In primul rand sa ne informam, cautand astfel de date care ajuta la luarea unor decizii obiective legate de dieta familiei. In al doilea rand, consumand fructe si legume din surse cat mai curate si verificate, adica din cultura proprie, de la producatori ai caror practica fitosanitara ne este cunoscuta, sau cumparand, cand e posibil, produse bio/organice veritabile (nu doar cu sigla sau numele) . Macar pentru copii si macar alimentele din topul celor mai contaminate. Intre timp sper la un raport actualizat al Ministerului sau al altor organisme independente, cu date mai recente si cu mai multe esantioane din importuri, mai ales ca aceste marfuri invadeaza piata agricola romaneasca. Multa sanatate tuturor!
EDITARE noiembrie 2013:
Revin la acest post cu o actualizare, dat fiind ca intre timp a fost publicat si raportul pe 2012 (il gasiti la acelasi link al MAPDR de mai jos). Din pacate, personal sunt dezamagita de noua evaluare, dat fiind ca s-a ales sa se ignore orice produs din import (care insa sunt produsele agricole dominante de pe piata), si s-a facut sondajul doar pe esantioane produse autohton (?!). Nu inteleg logica, dar alt raport oficial pana una-alta nu avem. Asadar ce ne indica raportul pe 2012?
Ei bine, cam aceleasi vesti proaste, adica majoritatea legumelor si fructelor contin reziduuri de pesticide, chiar daca, cu exceptia salatei, nu au fost depasite limitele maxime admisibile, conform legislatiei europene in vigoare.
Raportul detaliat arata ca dintre legumele analizate, cele care prezinta procentul cel mai mare de probe cu pesticide sunt: fasolea verde cu 45% din probele de fasole verde analizate, mazarea cu 44% din probele de mazare analizate, salata cu 38% din probele de salata analizate, spanacul cu 35% din totalul de probe de spanac analizate si rosiile cu 24% din totalul de probe de rosii analizate. Pentru celelalte legume procentul de probe cu reziduuri de pesticide variaza intre 0% si 30%. Din produsele analizate, guliile, pastarnacul, patrunjelul radacina si sfecla de zahar nu au avut reziduuri de pesticide. Ca si o observatie, desi rosiile par ca au coborat in top, din pacate procentul de rosii contaminate a crescut cu 2%, in timp ce si alte legume au venit tare din urma, depasind tomatele in reziduuri.
Dintre fructe, 65% din capsuni, 42% din piersici, 41% din cirese, 37% din strugurii de vin, 36% din strugurii de masa si 34% din probele de mere au fost detectate cu reziduuri de pesticide! Pentru celelalte fructe procentul de probe cu reziduuri de pesticide variaza intre 0% si 30%. Din produsele analizate, afinele, gutuile, pepenele rosu si pepenele galben nu au avut reziduuri de pesticide.
Ca un sumar, TOP 10 pentru cele mai"murdare" legume & fructe de pe piata romaneasca sunt:
1. CAPSUNILE
2. FASOLEA VERDE
3. MAZAREA
4. PIERSICILE
5. CIRESELE
6. SALATA
7. STRUGURII
8. SPANACUL
9. MERELE
10. ROSIILE
2. FASOLEA VERDE
3. MAZAREA
4. PIERSICILE
5. CIRESELE
6. SALATA
7. STRUGURII
8. SPANACUL
9. MERELE
10. ROSIILE
La polul opus, cele mai curate, deci bine de cumparat cele din productia locala, sunt: afinele, gutuile, pepenele rosu, pepenele galben, guliile, pastarnacul, patrunjelul radacina si sfecla.
Personal critic insa inca o data modalitatea in care a fost conceput si executat acest plan de monitorizare a reziduurilor de pesticide pe 2012, care exclude in totalitate produsele din import si care astfel nu reflecta in mod obiectiv diversitatea de origine a vegetalelor de pe piata romaneasca.
Surse:
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale - Rapoarte de monitorizare a reziduurilor de pesticide
EWG's 2013 Shopper's Guide to Pesticides in Produce™
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu