vineri, 21 iunie 2013

Oul de prepelita

Trebuia sa scriu despre acest subiect, acum cand mi-am inceput propria crescatorie de prepelite. Nu, nu e nici macar microferma, cu cele 5 zburatoare din dotare, dar e un experiment la care visez de ceva vreme, cu principalul scop de a asigura zilnic oua proapete si hranitoare pentru copiii si familia mea.

De ce oua de prepelita? Pentru ca ne-am imprietenit cu ele si le savuram de ceva timp, de pe vremea cand fetita mea, alergica la oul de gaina, a putut consuma fara probleme pe cele de prepelita. Si pentru nenumaratele beneficii pentru sanatate, dovedite stiintific, pe care oul acestei fazanite miniaturale (Coturnix japonica) le ofera:

• Densitatea si valoarea nutrientilor e net superioara oului de gaina: contine usor mai multe poteine, de 3 ori mai multa vitamina B1, de 2 ori mai multa vitamina A si B2, de 5 ori mai mult fier si potasiu, si e o sursa excelenta de aminoacizi esentiali, vitaminele B6, B12, D, magneziu, calciu, zinc, cupru si alte oligoelemente.

• Contine jumatate din cantitatea de colesterol furnizata de un ou de gaina (7.7 mg/g vs. 14 mg/g), in plus majoritatea acestuia fiind colesterol “bun” (HDL), care ajuta la reglarea celui “rau” (LDL).

• Raportul acizilor omega-6/omega-3 este cel mai favorabil din punct de vedere nutritiv, cand este comparat cu cel de gaina, rata si fazan. Si continutul in DHA, acidul gras atat de important pentru buna dezvoltare si functionare a creierului, e cel mai ridicat in oul de prepelita, urmat in ordine descrescatoare de cel de gaina, fazan si rata.

• Contine un ovomucoid cu rol anti-inflamator, capabil sa suprime raspunsurile alergice. De aceea ouale de prepelita se recomanda de catre medicina traditionala in tratarea alergiilor, astmului si chiar a bolilor digestive. Totodata, continutul bogat al albusului in lizozima, o enzima cu efect puternic antibacterial, ajuta la intarirea imunitatii si cresterea rezistentei organismului.

Cum se servesc ouale de prepelita? La fel ca si cele de gaina: fierte, omleta, ochiuri, umplute, marinate, etc. Pe langa faptul ca sunt foarte nutritive, sunt si foarte gustoase si satioase. Iar aparenta lor miniaturala castiga simpatia copiilor mofturosi la mancare, dar si admiratia consumatorilor gurmanzi, cand sunt prezente ca aperitive gratioase pe masa unei petreceri.

Ca si tratament, in special medicina traditionala chinezeasca recomanda curele cu oua de prepelita (crude sau fierte) copiilor, varstnicilor si persoanelor suferind de diverse afectiuni. Cateva din situatiile in care un astfel de tratament este recomandabil sunt: crestere si intarirea imunitatii, vitaminizare, detoxifiere, revigorare, imbunatatirea memoriei si claritatii mentale, boli alergice, respiratorii, autoimune, digestive, diabet, guta, sarcina si alaptare. Personal, nu sunt adepta regimurilor cu produse animaliere crude, inclusiv a oualelor, mai ales la copii, varstnici, femei insarcinate si persoane cu probleme imunitare, datorita riscului microbiologic real, deloc de neglijat.

Fara pretentia de a fi un panaceu universal, n-am nici o retinere sa incadrez acest ousor-minune la superfoods. Cu siguranta oul de prepelita isi poate gasi locul daca nu zilnic, macar frecvent, in alimentatia oricarei familii.

Surse:
USDA Nutrient database
Kaz´mierska, M.; et al - Comparative analysis of fatty acid profile and cholesterol content of egg yolks of different bird species

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu